Geluk

Geluk! Dat is wat we willen.

En gelukkig zijn, dat zijn we toch het allerliefst.

De Griekse Filosoof Aristoteles stelde al in 300 v Chr. dat geluk het hoogste levensdoel van de mens is.

 

Maar wat is nou eigenlijk geluk? Hoe word je gelukkig? En hoe kun je bijdragen aan het geluk van een ander?

 

Er zijn twee soorten geluk te onderscheiden:

Geluk dat je overkomt, bijvoorbeeld de loterij winnen of net tegen dat ene perfecte kledingstuk aanlopen.

En je hebt het soort geluk waar je zelf invloed op hebt; daar gaat deze blog over.

 

Wikipedia omschrijft geluk als volgt: Geluk (of gelukkig zijn) kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid.

 

Geluk is niet het streven naar iets. Geluk ligt niet in het verleden of in de toekomst. Geluk is nu. Geluk komt van binnenuit en zit in jezelf. Het gaat om het gevoel wat je nu ervaart. Geluk is geen constante staat, je kunt simpelweg niet altijd gelukkig, blij of tevreden zijn. Je kunt wel keer op keer kiezen voor geluk.

 

Wat draagt bij aan geluk?

  • Doe dingen waar je blij van wordt! Ja, zo simpel is het. Hou je ervan om naar de film te gaan? Ga! 'Ja, maar...er is niemand die mee kan'. Dan ga je toch alleen (lees binnenkort ook de blog; stap eens uit je comfortzone.) Voel je je beter na een ochtendwandeling; doe het. Laat je niet tegenhouden door tijdgebrek, andere dingen die 'moeten' of anderen. Goed voor  jezelf zorgen is pas echt belangrijk. Maak tijd voor jezelf. Voel jij je goed, ben jij gelukkig? Dan kun je dat ook delen op met een ander. Je hebt nou eenmaal meer geduld, bent positiever en gezelliger als je blij bent.
  • Leef in het nu. Heb aandacht voor dat wat je doet. Echte, onverdeelde aandacht. Je leeft nu. Niet in het verleden. Niet in de toekomst. Nu! Ga je eten met je geliefden? Geniet van het moment en wees er volledig. Luister naar de ander, deel je gedachten, praat met elkaar; maak echte connectie. Laat je niet afleiden door andere zaken, zoals je telefoon, andere mensen of zorgen over later. Nu is nu, later moet nog komen.
  • Toon waardering. 'Het kleinste gebaar is meer waard dan de beste intenties' - Kahlil Gibran . Stuur een kaartje naar die lieve vriendin. Neem een bos bloemen mee voor je moeder als je daar gaat eten. Denk je spontaan aan iemand om zijn of haar wijze woorden, goede grap of gewoon omdat je diegene mist; laat het weten en stuur een berichtje, Bedankt dat vrolijke meisje bij je favoriete koffiebar voor haar goede zorgen, Kortom; denk je positief aan iemand? Spreek het uit! Daar wordt een ander niet alleen gelukkig van, jij zelf ook. 
  • Stop met vergelijken. Vergelijken is menselijk, maar draagt niks bij aan jouw geluk. Het maakt voor jouw leven echt niet uit wat anderen hebben, hoeveel succes, mooie spullen of geld. Je weet niet wat een ander ervoor heeft moet doen of laten of hoe de situatie echt is. Ieder bewandelt zijn eigen weg, heeft zijn eigen lessen en successen. Focus je op jezelf en je eigen leven, dat is het enige waar je echt invloed op hebt.
  • Doe iets voor een ander. Help iemand die valt, of iets laat vallen. Doe vrijwilligerswerk. Koop spontaan een cadeau voor een ander. Drink koffie met iemand die eenzaam is. Laat iemand voorgaan in de rij. Verras je kind na schooltijd met een kopje thee, een taartje en een spelletjesmiddag of ga op bezoek bij je tante, die je al zo lang niet gezien hebt. Uit onderzoek is gebleken dat iets doen voor een ander misschien wel het meest bijdraagt aan het geluksgevoel.
  • Acceptatie. Je kunt een gebeurtenis niet veranderen, wel hoe je ermee omgaat. Soms moet je gewoon accepteren dat iets stom of vervelend is of pijn doet. Het leven bestaat nou eenmaal niet altijd uit vreugde, hoogtepunten en complimenten. Accepteer dat, draag het gevoel en geef het tijd en aandacht. Als je in staat bent tegenslagen te accepteren en een plek te geven, kun je je verder richten op de dingen die wel fijn en positief zijn. 

Werken aan geluk met kinderen? In het boek 'Geluk voor kinderen' van Leo Bormans vind je tien voorleesverhalen over geluksvogels. Elk verhaal is gebouwd op een van de pijlers van geluk. Bij elk verhaal krijg je stimulerende vragen en opdrachten om het thema geluk voor iedereen bespreekbaar te maken en geluk zelf te ervaren. Ook in de sociale weerbaarheidstraining Trots & Zeker en de mindset-training Trots & Zeker II werken we aan geluk, positief denken en een positieve mindset. 

Zelf meer in het nu leven, werken aan je eigen geluk en een positieve kijk of jezelf en de wereld? Kijk dan eens naar de NLP-training voor volwassenen. In 6 avonden leer je de basis van NLP, werk je aan je eigen persoonlijke ontwikkeling en doelen, aan de hand van diverse NLP theorieën en technieken, gecombineerd met thuisopdrachten en persoonlijke coaching.